Jarenlang geniet je volop van het voorjaar: je fietst zorgeloos, picknickt en hebt een volle agenda met leuke activiteiten. Maar dan word je op een dag wakker met een niet-stoppende loopneus, dikke ogen en een constante niesbui. Plotseling behoor je tot de groep mensen met hooikoorts. Het heeft zich ongemerkt ontwikkeld en je weet niet precies wanneer dat gebeurde. Hoe is dat mogelijk? Allergoloog-immunoloog Rik Rösken legt het uit.
Rösken: “Je kunt inderdaad schijnbaar uit het niets hooikoortsklachten ontwikkelen, maar dat betekent niet dat je ‘opeens’ ergens allergisch voor bent. Waarschijnlijk had je al een aanleg om een pollenallergie te ontwikkelen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld genetisch. Als je ouders allergisch zijn, heb je een grotere kans om zelf ook allergisch te worden. Je erft dan niet de allergie zelf, maar wel de aanleg.”
Allergische reactie
Allergenen, lichaamsvreemde stoffen waar je lichaam op reageert, veroorzaken zo’n allergische reactie. Wanneer een allergeen de verdedigingslinie van je huid of slijmvliezen doorbreekt, start je lichaam met de verdediging. Je immuunsysteem probeert met alle macht de indringer te verwijderen door te snotteren, hoesten en proesten en te voorkomen dat er meer allergenen binnenkomen.
Klimaat
De klimaatsverandering speelt volgens Rösken ook een grote rol. Het verandert het patroon van pollen in de lucht, wat leidt tot meer allergische klachten. “Vroeger was de verspreiding van pollen veel gelijkmatiger dan nu. Vorig jaar bijvoorbeeld, was het de hele maand mei ontzettend koud, wat normaal gesproken veel minder is. De pollen die we normaal in mei zien, wachtten gewoon tot het warmer werd. Toen het in juni opeens heel warm werd, kwamen alle mei-pollen tegelijk vrij, samen met de pollen die gewoonlijk in juni verschijnen. Dit veroorzaakte een enorme piek in de hoeveelheid pollen in de lucht, waardoor zelfs mensen met een zeer lichte aanleg voor een pollenallergie opeens klachten kregen.”
Behandeling
Allergiepilletjes onderdrukken de symptomen, maar immunotherapie pakt het immuunsysteem aan. Rösken: “Immunotherapie bestaat al 100 jaar. Het principe is nog steeds hetzelfde: blootstelling aan een allergenenextract om je immuunsysteem te trainen minder heftig te reageren op het allergeen. Het extract dat we tegenwoordig gebruiken, is natuurlijk wel veranderd, want honderd jaar geleden injecteerden we een nagenoeg puur extract van een graspol.”
Wil je meer weten over hooikoorts, de behandeling en tips? Kijk dan op: Hooikoorts - Zaans Medisch Centrum