Home > Nieuwsberichten > "We gaan voor de juiste transgenderzorg op de juiste plek"

"We gaan voor de juiste transgenderzorg op de juiste plek"



13/04/2021

Uitbreiding samenwerking tussen Amsterdam UMC en Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC wisten elkaar al jaren goed te vinden. Met de opening van de transgenderpoli in Zaandam is die samenwerking nog hechter geworden. Boris Kanen, internist-endocrinoloog in het Zaanse ziekenhuis: “Ik ben blij dat we samen een steentje kunnen bijdragen aan het oplossen van een groot maatschappelijk probleem. Want de wachtlijsten en wachttijden voor de transgenderzorg zijn erg lang.”

Samen met GGZ-instelling Youz gaat het Zaans Medisch Centrum vijftig jongeren met genderdysforie, zoals het ongemak met het eigen officieel toegewezen geslacht officieel heet, helpen. Daarnaast biedt het ziekenhuis ook nazorg aan transvolwassenen voor wie geen chirurgische behandeling in Amsterdam UMC meer gewenst of nodig is. Kanen: “Dat we deze transgenderzorg nu kunnen bieden, is niet alleen te danken aan Youz en Amsterdam UMC, maar ook aan de zorgverzekeraars die hieraan hebben meegewerkt.”


Hormoongebruik

Psycholoog Annelijn Wensing-Kruger van Amsterdam UMC legt uit waarom nazorg zo belangrijk is:

   Foto door Anita Edrigde

“Transgenders gebruiken een leven lang hormonen. Dat moet op een veilige manier gebeuren. Met het Zaans Medisch Centrum hebben zij nu een vertrouwd en goed punt in de regio waar ze terechtkunnen. Als Amsterdam UMC vervullen we de rol van expertisecentrum: wij delen kennis en staan altijd open voor vragen.” 
Kanen legt uit: “Het belangrijkste is dat transvolwassenen hun hormonen consequent blijven gebruiken. Doe je dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor je welzijn en je lichaam – denk bijvoorbeeld aan botontkalking. Toezicht van de medisch specialist is dan ook belangrijk.”


Inclusiviteit voor transgenders

Kanen is blij dat hij een bijdrage mag leveren aan de transgenderzorg in Nederland: “Mijn vak is een vak van inclusiviteit: ik wil voor alle mensen, hoe verschillend ze ook zijn, iets kunnen betekenen. Het gaat me aan het hart dat er een groep mensen met genderdysforie is die niet van die inclusiviteit kan genieten zoals anderen dat wel kunnen. We kunnen samen iets aan dat leed doen, dus moeten we dat doen.”

Wensing-Kruger is het daarmee eens: “Het gaat over unieke mensen die als gemene deler hebben dat ze heel dapper zijn. Ze zetten stappen die om veel moed vragen. Ik vind het dan ook belangrijk dat er voor hen goede én genoeg zorg is. In mijn werk stel ik vaak de vraag: wat heb je nodig om op het gebied van gender helemaal jezelf te zijn? Het maakt me elke dag weer blij om daar samen met iemand uit te komen.”


Meer transgenderzorg

Als het aan Kanen en Wensing-Kruger ligt, gaat het Zaans Medisch Centrum in de toekomst een nog completer aanbod in genderzorg aanbieden. Kanen: “We gaan voor de juiste zorg op de juiste plek, waarbij we als regionaal en academisch ziekenhuis onderling goed blijven afstemmen. We helpen nu bijvoorbeeld transjongeren, maar die worden op een gegeven moment ook 18. Het zou mooi zijn als we dan een vervolg aan de zorg kunnen geven.” 
Wensing-Kruger hoopt dat wat Amsterdam UMC en Zaans Medisch Centrum in het netwerk met Youz voor elkaar hebben gebokst, in heel Nederland wordt opgepakt: “Het is een uniek initiatief, maar het zou eigenlijk niet uniek moeten zijn. Er is zo’n groot tekort aan transgenderzorg in Nederland dat ik hoop dat we op veel meer plekken in Nederland zo’n samenwerking van de grond kunnen krijgen. Het is mooi dat het in onze regio nu al zo stevig staat.”


 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure