Home > Nieuwsberichten > Wel eens overwogen om pleegouder te worden? Bezoek de online informatieavond.

Wel eens overwogen om pleegouder te worden? Bezoek de online informatieavond.



02/11/2022

Wist je dat ruim 800 kinderen in Nederland wachten op een passende plek in een pleeggezin? Zij krijgen wel hulp, maar nog niet de best passende hulp. Pleegzorg-organisaties zoeken daarom mensen die kinderen een thuis kunnen bieden: een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien.

Onze collega Linda Hauwert (31), obstetrie verpleegkundige op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, is zelf pleegouder. Het is Week van de Pleegzorg en dat vormt een mooie aanleiding voor haar om ons daar meer over te vertellen.

Linda: “Tijdens mijn werk kwam ik in aanraking met een moeder die na haar bevalling door omstandigheden niet zelf voor haar kindje kon zorgen. Dat raakte me diep. Ze had een gesprek met pleegzorg en stond haar kindje af. Dat was de aanleiding dat ik en mijn man Giel dachten: we gaan eens informeren of pleegouderschap ook iets voor ons zou kunnen zijn. We hebben daarin iets te bieden. En naarmate we ons er meer in verdiepten, werden we steeds enthousiaster.

Gewone dingen

Veel mensen staan er nooit bij stil dat er ook in Nederland kinderen zijn die hulp nodig hebben. Gewoon in je eigen dorp of regio wonen kwetsbare kinderen. Die kun je iets moois bieden. Sinds een aantal jaren vangen mijn man Giel en ik twee zusjes op van 10 en 12 jaar, die om de week een weekend bij ons zijn. We doen eigenlijk zoveel mogelijk gewone dingen en bieden zo structuur en regelmaat. Dat is wat ze thuis vaak missen. Ze komen op vrijdag uit school en dan eten we samen. In het weekend doen we vaak spelletjes, we knutselen of doen samen boodschappen. Ook bij speciale gelegenheden zien we elkaar, op een verjaardag bijvoorbeeld of bij het afzwemmen.

Goede band

Ik zie de twee zusjes inmiddels echt als ‘eigen’. En de meisjes zien onze dochter Suus ook als zusje. We horen bij elkaar en ik zou niet meer zonder ze kunnen. We vinden het ook belangrijk om onze dochter te laten zien dat je je open kunt stellen voor andere kinderen in je leven en dat je voor hen klaar kunt staan. Natuurlijk zijn er ups en downs, ze zijn niet voor niks via Jeugdzorg bij ons gekomen, maar we hebben een goede band met de moeder. Giel vervult een soort vaderrol voor de meiden, want die hebben ze niet. Ze stoeien samen heel wat af!

Dikke knuffel

Door de tijd heen bouw je een vertrouwensband op. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer ze je dingen vertellen waar ze mee zitten. Ik voel me ook medeverantwoordelijk voor hoe het met ze gaat. Ik help bijvoorbeeld mee bij het uitzoeken van een middelbare school. Waar ik echt een goed gevoel van krijg? Dat is als ik aan het eind van een weekend merk dat de meisjes samen weer blij bij hun moeder thuiskomen. Dan geven ze me een dikke knuffel bij het afscheid en dan weet ik dat ze het goed gehad hebben.”

Meer weten? Meld je aan voor de online informatieavond op donderdag 10 november.

Bijvoorbeeld over de verschillende vormen van opvang die er zijn, zoals crisisopvang (tijdelijk), deeltijdopvang (om het weekend of op drie doordeweekse dagen) en langdurige opvang.  

Meld je aan voor de online informatieavond op donderdag 10 november van 20:00 tot 21:30 uur. Deze avond wordt gezamenlijk georganiseerd door pleegzorgaanbieders in Noord-Holland. Aanmelden kan via: https://openjewereld.nu/regio/noord-holland/

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure