In een van de binnentuinen van ons ziekenhuis staat het prachtige kunstwerk van kunstenares Desiree Tonnaer. Dit beeld verbeeldt de zaaddoos van de Physalis / lampionplant. Waar kwam haar inspiratie vandaan?
De natuur is de leermeesteres der kunsten.
Wat mij boeit is het cyclische van het leven in de natuur. Het prille ontstaan van leven uit ontkiemende zaden, de groei en bloei van planten en bloemen, de veroudering en het afsterven, waarin het nieuwe leven weer ontluikt. Dit als metafoor voor het menselijk leven.
Ik neem graag de kijker mee in mijn verwondering.
Dit beeld verbeeldt de zaaddoos van de Physalis / lampionplant.
Deze plant draagt in juli een klein wit bloemetje. Dit bloemetje wordt aan de achterkant gesteund door vijf stevige groene blaadjes. In augustus/september verliest het bloemetje zijn bladeren. De vijf groene steunblaadjes gaan nu groeien. Zij vormen een grote groene lampion waarin het hartje van de bloem zich ontwikkelt tot een zaaddragende bes. De lampion beschermt de bes tegen vogels en weersomstandigheden. Wanneer de bes volgroeid is, zijn de zaden volgroeid. De bes verkleurt groen naar knal geel. De lampion verkleurt van groen naar knaloranje.
Vogels houden van felle kleuren, ze zien nu de oranje lampion, pikken hem kapot en eten de bes. Al vliegend verspreiden de vogels hun poep en daarmee het zaad.
Dit mooie thema van bescherming is voor mij een metafoor voor het werk dat in het ziekenhuis verricht wordt; zorg voor handhaving van de soort, zorg voor leven. Het Griekse woord physalis betekent blaas; haar bes heeft een medicinale werking als ontstekingsremmer en als antioxidant.
Cadeau voor patiënten en medewerkers
Het kunstwerk is aan door de medische staf van het ZMC geschonken aan patiënten en medewerkers. Bij het ontwerp en de bouw van het ziekenhuis is de medische staf nauw betrokken geweest. Toen is het idee ontstaan om na de oplevering van het gebouw een cadeau te geven aan patiënten en medewerkers van het ZMC.