Home > Ziektebeelden > Borstkanker (mamma)

Borstkanker (mamma)

U kunt van ons verwachten

  • We begeleiden u door het hele proces van eerste afspraak tot nazorg
  • U krijgt een vast aanspreekpunt waar u met al uw vragen terecht kunt
  • Wij werken nauw samen met Amsterdam UMC

 

Borstkanker

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli. Dit kan zijn omdat u iets bemerkt heeft aan de borst (mamma) of omdat bij het bevolkingsonderzoek borstkanker een afwijking is gevonden die nader onderzoek vereist. Veelal blijkt de afwijking goedaardig, maar soms is er sprake van een kwaadaardige aandoening; we spreken dan van borstkanker.

Onze mammapoli maakt deel uit van  de poli oncologie en de poli chirurgie. Dit is een gespecialiseerd samenwerkingsverband voor patiënten met kanker van het Zaans Medisch Centrum, het Amsterdam UMC en het Dijklander Ziekenhuis. Dankzij gebundelde specialistische kennis en uitstekende voorzieningen zorgen we ervoor dat u dichtbij huis optimale zorg krijgt.


Mannen met borstkanker

Borstkanker komt ook bij mannen voor. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht op de mammapoli. Informatie die specifiek over borstkanker bij mannen gaat is te vinden op de website mannenmetborstkanker.nl Uiteraard kan ons team u daar meer over vertellen wanneer u doorverwezen bent naar ons. 


Wanneer moet u aan de bel trekken bij uw huisarts?

  • Uw borst en/of tepel voelt anders aan
  • Uw borst en/of tepel ziet er anders uit
  • Er loopt vocht uit uw tepel
  • Maar ook kan het zijn dat u doorverwezen wordt op basis van de uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker. 

Mogelijke oorzaken

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor borstkanker aan te wijzen. Preventie van borstkanker is nooit helemaal mogelijk. We weten dat er bepaalde risicofactoren bestaan, waarbij levensstijl een belangrijke factor is. 


Ons Team

Het vaste team op de mammapoli bestaat uit twee oncologisch chirurgen (gespecialiseerde mammachirurgen), een verpleegkundig specialist en mammacare verpleegkundigen. De verpleegkundig specialist is samen met de mammacare verpleegkundige uw vaste aanspreekpunt (casemanager) gedurende het traject binnen ons ziekenhuis.

Mogelijke opvolgende behandelingen vinden plaats in overleg met de internist-oncoloog. De patiënt wordt dan vanuit dat team extra begeleidt indien er een verdere oncologische behandeling nodig is.


Onderzoek naar borstkanker

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar onze mammapoli. Tijdens uw afspraak bij ons wordt u gezien door de verpleegkundig specialist en de oncologisch chirurg. Zij zullen uw klachten met u doornemen en uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Op deze dag, zullen ook direct de mammografie en de echografie van de borst(en) en eventueel oksel(s) plaatsvinden.
 
Vervolgens bespreken wij na afloop van deze onderzoeken direct met u de uitslag. Als er geen verontrustende afwijkingen zijn geconstateerd, is verdere controle meestal niet nodig. Als er op de mammografie en/of echografie wel een afwijking zichtbaar is, voert onze radioloog nog dezelfde middag (afhankelijk van medicatiegebruik) een zogenaamde biopsie uit. Hierbij neemt hij een klein stukje weefsel uit de afwijking. Dit biopt wordt in het laboratorium verder bewerkt en onder de microscoop onderzocht.


Uitslag

Als er een biopt bij u  afgenomen is, krijgt u binnen 2-3 werkdagen een poliklinische afspraak met onze oncologisch chirurg. Zij bespreekt dan de uitkomst van het onderzoek met u en -indien nodig- het vervolgbeleid of behandelplan. 


Behandelplan

Op basis van de uitslagen van de eerdere onderzoeken gaat u in gesprek met de oncologisch chirurg over uw behandelplan. Er zijn verschillende opties mogelijk en dit kan voor elke patiënt verschillend zijn. De behandeling kan bestaan uit een (borstsparende) operatie, radiotherapie (bestraling), hormonale therapie en/of chemotherapie. Een combinatie van deze behandeling behoort ook tot de mogelijkheden. 

We streven naar een fraai cosmetisch resultaat, daarom zullen we, op indicatie, gezamenlijk met onze plastisch chirurg opereren (borstreconstructie of oncoplastisch). Wanneer u in aanmerking komt voor een plastisch chirurgische operatie, dan zult u van tevoren de plastisch chirurg spreken op de mammapoli.
Voor meer informatie verwijzen wij u ook naar de website van Borstkankervereniging Nederland en Keuzehulp bij borstkanker.


Multidisciplinair overleg

Ons team bestaat uit verschillende specialisten en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de mammapoli. Iedereen in dit team heeft zijn eigen taak en specialisme. Omdat er veel zorgverleners betrokken zijn bij het opstellen en uitvoeren van uw behandelplan.  bespreken we alle onderzoeksresultaten en uw voorlopig behandelplan intern in ons multidisciplinaire overleg (MDO). Op indicatie vindt er een MDO plaats met het Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis. 


Nazorg

Als u de diagnose borstkanker krijgt, komt er veel op u af. Tijdens de behandeling kunt u te maken krijgen met diverse emoties en beperkingen in uw dagelijks functioneren.  Gedurende de behandeling nemen we de lastmeter af om eventuele problemen op tijd te kunnen signaleren. Waar nodig kunnen wij u doorverwijzen naar passende ondersteunende zorg.  

Veel mensen merken dat hun conditie vermindert als gevolg van de behandelingen rondom de borstkanker. In ons ziekenhuis beschikken wij over gespecialiseerde fysiotherapie, genaamd Oncofit. Dit is een manier om op verantwoorde wijze uw conditie weer op te bouwen door middel van een individueel trainingsprogramma, opgesteld door een oncologisch geschoolde fysiotherapeut. 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure