De behandeling in het kort
U hebt last artrose aan uw grote teen. Door slijtage van het kraakbeen aan de basis van uw grote teen is in uw voet een botuitstulping ontstaan. Deze botuitstulping drukt uw grote teen omhoog. Doordat deze tegen uw middenvoetsbeentje aandrukt, voelt u pijn. Een mogelijke behandeling is om de botuitstulping te verwijderen tijdens een operatie.
U bent doorverwezen naar de afdeling orthopedie. Onze orthopeed voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bespreekt hij de diagnose met u. Ook kijkt hij naar de operatieve en niet-operatieve behandelingsmogelijkheden, uw toekomstverwachting na deze operatie en de eventuele complicaties. Samen met u bekijkt hij wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten. Zodra uw operatiedatum bekend is, vragen we u telefonisch contact op te nemen met uw fysiotherapeut.
Let op: na de operatie heeft u elleboogkrukken nodig. Neem deze daarom voor uw operatie mee naar het ziekenhuis. Belangrijk is dat u schoenen draagt met een harde zool, zodat bij het lopen de grote teen niet teveel omhoog wordt geduwd.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige. Zij vertelt u wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar de behandelkamer. Vaak kunnen we de operatie uitvoeren volgens een minimaal invasieve methode. Hierdoor heeft u een kleinere operatiewond en kunt u veel sneller herstellen.
Als er teveel artrose is in het gewricht, is het verwijderen van de botuitstulping niet zinvol. In dat geval moeten we het gewricht vastzetten. Meer informatie hierover vindt u in onze folder ‘MTP1-dese, het vastzetten van de grote teen’.
Na de operatie blijft u in bed. De eerste mobilisatie gebeurt met krukken onder begeleiding van uw fysiotherapie of verpleegkundige. Het is belangrijk is dat u na de operatie zo spoedig mogelijk weer zelfstandig kunt functioneren. De eerste week moet u zoveel mogelijk op de hak van uw voet lopen, na 1 week mag u meestal beginnen met het afwikkelen van uw voet.
Meestal gaat u dezelfde dag weer naar huis. De eerste twee weken na de operatie mag u zelf niet rijden, het is dus belangrijk dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.
De eerste week na de operatie moet u uw voet veel hoog leggen om zwelling tegen te gaan. Na twee dagen mag het drukverband verwijderd worden. Douchen en in bad kan pas als de hechtingen verwijderd zijn. Wilt u douchen? Maak dan gebruik van een beschermende hoes om uw voet en onderbeen. Na ongeveer 2 weken komt u terug naar ons ziekenhuis voor poliklinische controle. We verwijderen dan ook de hechtingen.