Home > Behandelingen > Blaasafwijking, blaastumor

Blaasafwijking, blaastumor

De behandeling in het kort:

  • Kijkoperatie
  • Narcose: volledig of ruggenprik
  • Plassen kan na de ingreep gevoelig zijn
  • Opname 1-2 dagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.

Verloop behandeling

U plast bloed, heeft pijn bij het plassen, of moet vaak plassen. Misschien heeft u een afwijking in uw blaas. Deze kan goed- of kwaadaardig zijn. Om de juiste diagnose te stellen verrichten we een operatie via de plasbuis. Tijdens deze operatie kunnen we met een paktang stukjes weefsel uit uw blaaswand nemen (biopten) of we verwijderen de afwijking met een metalen lisje (TUR; transurethrale resectie). Het weefsel wordt in het laboratorium microscopisch onderzocht.


Diagnose

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek urologie. Onze uroloog voert een aantal onderzoeken uit. Op basis hiervan stelt deze vast of er een tumor in uw blaas zit. In dat geval beoordeelt hij welke behandeling nodig is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u dit tevoren doorgeeft aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist. Deze medicijnen moeten tijdig voor de operatie worden gestopt. In de folder “Blaas biopten” vindt u een overzicht met wanneer u met medicatie gestopt moet zijn. Als u dit niet heeft gedaan, zal de operatie moeten worden uitgesteld!

U moet nuchter zijn voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie kan niet doorgaan als u niet nuchter bent.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling trekt u een operatiehesje aan en wordt u op een bed naar de voorbereidingsruimte gebracht door de verpleegkundige. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. U krijgt een ruggenprik of gaat onder volledige narcose, u merkt dus niks van de operatie. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u nog even bijkomen voordat onze verpleegkundige u naar de afdeling brengt.


Naar huis

Meestal blijft u na de operatie nog een of twee nachtjes in ons ziekenhuis. U heeft een katheter gekregen. Als uw urine de dag na de operatie helder is, verwijderen we de katheter. Als het plassen goed gaat, kunt u aan het eind van die dag naar huis.

Mocht uw uroloog vermoeden dat de afwijking in uw blaas kwaadaardig is, dan kan hij besluiten dat u binnen 24 uur na operatie via de katheter een blaasspoeling krijgt met celremmende medicijnen.


Nazorg

Bij het verlaten van het ziekenhuis geven we u een afspraak mee voor controle op de polikliniek urologie. In de folder ‘Nazorginformatie TUR-blaas’ vindt u een aantal leefregels. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure