Home > Behandelingen > COPD, behandeling

COPD, behandeling

De behandeling in het kort

  • Klachten verlichten
  • Leefstijl verbeteren
  • Begeleiding en leren leven met een chronische ziekte
  • Longverpleegkundige voor advies, voorlichting en instructie

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 50 via het Klantcontactcentrum
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 50 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop behandeling

U heeft last van COPD. COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Hierdoor heeft u minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of uzelf aankleden kunnen lastig zijn. U kunt last hebben van benauwdheid, hoesten en/of slijm ophoesten. COPD is een chronische aandoening die door de tijd heen erger wordt.


Diagnose

U heeft een afspraak met een longarts of verpleegkundig specialist in ons ziekenhuis in verband met een toename van uw klachten. Onze longarts/verpleegkundig specialist beoordeelt samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

U bent doorverwezen naar onze polikliniek Longziekten. Hier verricht onze longfunctie-analist de onderzoek(en) om de ernst van uw COPD vast te stellen. U heeft een gesprek met de longarts of verpleegkundig specialist zodat wij meer te weten komen over de ernst van uw klachten en om samen met u het behandelplan op te stellen.

Het behandelplan bestaat vaak uit medicatie en verbetering van uw leefstijl. De longverpleegkundige begeleidt u bij het uitvoeren van dit behandelplan. Waar mogelijk maken wij gebruik van telemonitoring om op tijd een toename van uw COPD-klachten te signaleren en om u advies te geven. Ook kan het nodig zijn u te verwijzen naar een longfysiotherapeut, een diëtiste, een psycholoog of een andere zorgverlener in de regio.


Opname

Soms kan een plotselinge verergering van uw COPD klachten optreden, dat noemen wij een longaanval COPD. Bij een ernstige longaanval moet u voor aanvullende behandeling worden opgenomen in het ziekenhuis.

Op de eerste dag van uw opname vinden diverse onderzoeken plaats op de Spoedeisende Hulp of de Acute Opname Afdeling. Meestal een röntgenfoto van uw longen, een ECG (hartfilmpje) en bloedafname.

De eerste dagen van de opname brengen we uw medische situatie en uw thuissituatie in kaart. U heeft een opnamegesprek met de arts of verpleegkundig specialist om inzicht te krijgen in uw medische situatie. Tijdens dit gesprek maakt de arts afspraken met u over uw medische behandeling. Deze behandeling wordt tijdens de opname uitgevoerd door onder meer de verpleegkundigen.

U heeft ook een opnamegesprek met een verpleegkundige, die u uitleg geeft over uw verblijf in het ziekenhuis. Omdat het belangrijk is inzicht te krijgen in uw thuissituatie, wordt deze tijdens de opname besproken. De verpleegkundige regelt samen met het behandelteam de juiste zorg die u nodig heeft na uw ontslag uit het ziekenhuis.

Tijdens uw opname ligt - naast uw medische behandeling - de nadruk op het geven van informatie die u nodig heeft om na uw ontslag goed om te kunnen gaan met uw ziekte. Deze informatie wordt voornamelijk door longverpleegkundigen gegeven.

Meer informatie over wat er tijdens uw opname gebeurt, vindt u in onze folder ‘informatie over zorgpad COPD’.


Naar huis

Na een opname van ongeveer zes dagen kunt u weer naar huis. We plannen dan meteen een aantal controle-afspraken met een longverpleegkundige en/of een longarts. Zij begeleiden u in uw thuissituatie.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure