Home > Behandelingen > Fototherapie bij kinderen

Fototherapie bij kinderen

De behandeling in het kort

  • De behandeling duurt een aantal dagen
  • U blijft in de buurt van uw kindje
  • Vaak kan het onderzoek plaatsvinden op de kamer van de moeder

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 10 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.17

Verloop behandeling

Uw kind ziet geel. Misschien is het bilirubinegehalte in zijn of haar bloed te hoog. Dan is er sprake van een hyperbilirubinemie. Dit komt bijvoorbeeld voor bij te vroeg geboren kinderen. Hyperbilirubinemie kunnen we behandelen met speciale lichttherapie, dit noemen wij fototherapie.


Diagnose

Uw kindje is doorverwezen naar onze kinderafdeling. Onze kinderarts voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor uw kind is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

Uw kind krijgt fototherapie. Vaak kan het deze behandeling bij u op de kamer ondergaan. Dit is goed voor de moeder-kind binding.

Fototherapie
Uw kind ligt tijdens de behandeling een aantal uur met alleen een luier om onder een speciale lamp in een open of dichte couveuse. Zijn of haar oogjes dekken we ter bescherming af. Ook houden we de temperatuur in de gaten en dienen we mogelijk wat extra vocht toe.

Bilibed
Een andere manier van lichttherapie is het ‘Bilibed’. Dit is een lichtgevend matje in het bed van uw kind. Een speciaal jasje zorgt ervoor dat er bijna geen licht uitstraalt, waardoor een speciaal brilletje niet langer nodig is. Het lichtgevende matje moet zoveel mogelijk contact hebben met het lichaam. De luier van uw kind moet u daarom verkleinen, de verpleging vertelt u hoe dat moet.

Als uw kind lichttherapie krijgt controleren we dagelijks het bilirubinegehalte. Lichttherapie vormt geen belemmering om uw kind op schoot te nemen, te knuffelen, aan te leggen of zelf een flesje te geven. Soms moeten de ‘knuffelmomenten’ wel worden ingekort. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van het bilirubinegehalte in het bloed van uw kind.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure