De behandeling in het kort
U heeft last van galstenen, of uw galblaas is geïnfecteerd. De galblaas is een klein peervormig orgaan rechts bovenin uw buik. Uw galblaas speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten. Als uw galblaas geïnfecteerd raakt, is het soms nodig om hem te verwijderen. Uw lever- en galgangen nemen daarna de functie van de galblaas over. Ook zonder galblaas wordt uw voedsel dus normaal verteerd.
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar onze polikliniek chirurgie. U moet zelf bellen voor een afspraak. Onze chirurg voert een lichamelijk onderzoek uit. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, zoals een bloedonderzoek. Op basis van de uitslag van deze onderzoeken, bekijkt u samen met de chirurg welke behandeling het beste voor u is. Als uw galblaas verwijderd moet worden, zijn er twee soorten operaties: een kijkoperatie en een conventionele galblaasoperatie.
Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de voorbereidingsruimte. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u geopereerd wordt. Uw begeleider kan mee tot aan de lift.
Meestal kiezen we voor een “kijkoperatie”, oftewel laporoscopische cholesystectomie. Hierbij hoeven er maar een aantal kleine sneetjes worden gemaakt om uw galblaas te verwijderen. Voordat de operatie begint, wordt u onder narcose gebracht. U merkt hier dus niks van. Als het niet lukt om uw galblaas op deze manier te verwijderen, voeren we de klassieke operatie uit, oftewel de conventionele cholesystectomie.
Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u even bijkomen, voordat u teruggaat naar de verpleegafdeling.
Na een kijkoperatie kunt u in principe dezelfde dag aan het einde van de middag of ‘s avonds weer naar huis. U kunt nog enkele dagen last hebben van een gevoelige schouder. Dit komt doordat we tijdens de operatie kooldioxidegas in uw buikholte brengen. Dit gas kan uw middenrif prikkelen. Via een zenuwbaan die in de richting van uw schouder loopt, kunt u dit in uw schouder voelen. Dit gevoel verdwijnt na een aantal dagen vanzelf. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Heeft u na de operatie een branderig gevoel bij het plassen? Dat komt door het katheter en verdwijnt ook vanzelf.
Na een klassieke operatie blijft u meestal 2 a 3 dagen in het ziekenhuis.
Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op onze polikliniek twee weken na de ingreep.