Behandeling in het kort:
Een liesbreuk is een opening in de buikwand tussen de buikholte en de lies. Door deze opening kan een stukje buikvlies of soms zelfs een deel van de darmen naar beneden zakken, waardoor er een zwelling in de lies ontstaat. Bij kinderen is dit al sinds de geboorte aanwezig en zal dit niet vanzelf overgaan. Een liesbreuk kan pijn doen en is vaak vervelend. Liesbreuken komen vaker voor bij jongens, maar iedereen kan er last van krijgen, op elke leeftijd.
Een kinderliesbreuk wordt altijd geopereerd omdat het risico bestaat dat er complicaties ontstaan als de breuk niet behandeld wordt.
Bij kinderen sluit de opening in de buikwand vaak niet vanzelf, waardoor er kans is dat een deel van de darmen vast komt te zitten in de breuk. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie, zoals een "beknelde liesbreuk" (ook wel incarceratie genoemd). Hierbij wordt de bloedtoevoer naar het ingeklemde deel van de darmen afgesneden. Dit kan ernstige pijn en schade aan de darmen veroorzaken en is een medische noodsituatie.
Door een liesbreuk bij kinderen tijdig te opereren, wordt dit risico weggenomen. De operatie is meestal veilig en effectief, en kinderen herstellen vaak snel na de ingreep.
Gesprekken
Voordat het kind geopereerd wordt, zijn er een aantal gesprekken met verschillende zorgverleners gepland. Dit zijn onder andere een gesprek met een apothekersassistent, doktersassistent en anesthesioloog.
Invullen vragenlijst
Voorafgaand aan deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken bespreken we het medicijngebruik van het kind en lopen we samen de ingevulde vragenlijst door.
Medicijngebruik en toestemming geven
Om snel inzicht te krijgen in de medicijnen die het kind thuis gebruikt, is het belangrijk dat u de apotheek schriftelijk toestemming geeft om deze informatie te delen. Dit kunt u regelen via een formulier bij de apotheek. Het ziekenhuis kan dan digitaal de thuismedicatie van het kind inzien.
Lichamelijk onderzoek
Daarnaast voeren we een lichamelijk onderzoek uit om te controleren of alles in orde is voor de operatie. Onze anesthesioloog bespreekt samen met het kind en de ouders welke verdoving het meest geschikt is. Tijdens dit gesprek kunt u ook eventuele specifieke wensen of zorgen aangeven.
Het bezoek aan de polikliniek duurt minimaal 40 minuten. Zo zorgen we ervoor dat u en uw kind goed voorbereid zijn op de operatie!
Direct na de operatie
Wakker worden: Het kind komt langzaam bij uit de narcose in de uitslaapkamer, onder toezicht van verpleegkundigen. Zodra het kind goed wakker is, kan het terug naar de afdeling of naar huis als het een dagbehandeling was.
Pijnstilling: Het operatiegebied kan pijnlijk of gevoelig zijn. Daarom wordt pijnstilling gegeven, zoals paracetamol, om de pijn dragelijker te maken.
De eerste uren en dagen
Beweging: Hoewel het kind rust moet houden, mag het meestal dezelfde dag al voorzichtig bewegen. Lichte activiteiten, zoals rondlopen, zijn meestal toegestaan. Ruw spel of zwaar tillen moet worden vermeden.
Eten en drinken: Als het kind weer goed wakker is, mag het normaal eten en drinken, tenzij de arts anders adviseert.
Hechtingen: De wond is gehecht met oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen.
Herstelperiode
Pijn: De eerste dagen na de operatie kan er nog wat pijn of ongemak zijn in het gebied van de lies. Dit wordt meestal goed beheerst met pijnstillers.
Terug naar school of opvang: Na een paar dagen, afhankelijk van hoe het kind zich voelt, kan het weer naar school of de opvang. Sporten en intensieve activiteiten moeten echter enkele weken vermeden worden.
Vaak volgt er nog een controle-afspraak bij de arts om te kijken of de wond goed geneest en of er geen complicaties zijn. Bij complicaties, zoals zwelling, koorts, of roodheid rond de wond, moet er meteen contact worden opgenomen met de arts.
Over het algemeen genezen kinderen snel na een liesbreukoperatie en kunnen ze al na een paar weken weer volledig actief zijn.