De behandeling in het kort
U heeft afwijkende cellen op uw baarmoedermond. Een mogelijke behandeling hiervoor is een lisexcisie. Tijdens een lisexcisie verwijderen we onder plaatselijke verdoving met een speciaal instrument een deel van het slijmvlies van uw baarmoedermond.
U bent onder behandeling van onze gynaecoloog, of uw huisarts heeft u naar ons doorverwezen. Een van onze artsen voert een kolposcopie uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.
Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.
U krijgt een lisexcisie. Na uw diagnosebezoek gaat u direct naar de balie om een afspraak voor uw ingreep te plannen.
Let op: het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent tijdens deze ingreep. Gebruikt u de pil en vindt de ingreep plaats in uw stopweek? Slik de pil dan wat langer door. Heeft u een spiraaltje en menstueert u op de dag van de ingreep heftig? Neem dan ‘s morgens contact op met onze polikliniek.
Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een doktersassistente die u vertelt wat er gaat gebeuren. U gaat naar de behandelkamer waar de behandeling onder lokale verdoving plaatsvindt. Onze gynaecoloog verwijdert een deel van het slijmvlies van uw baarmoedermond. Soms laat hij een bloedstelpend sponsje op de wond achter. Het sponsje hoeft u niet te verwijderen. U verliest het dezelfde of de volgende dag als een soort stolseltje of het lost spontaan op en verdwijnt onopgemerkt.
We adviseren u iemand mee te brengen die u naar huis kan brengen.
De wond op uw baarmoedermond zal de eerste dagen wat bloedverlies geven. We adviseren u twee weken lang geen sport te beoefenen en ook niet te vrijen. Gedurende twee tot drie weken zult u last hebben van afscheiding die diverse kleuren kan hebben. Dit is niks om u zorgen over te maken, het is gewoon wondvocht.
Twee weken na de ingreep krijgt u een (telefonische) afspraak. Tijdens deze afspraak bespreekt uw gynaecoloog het weefselonderzoek met u. Ook kunt u dan eventuele vragen stellen.
Ongeveer 6 maanden na de lis-excisie maken we op de ‘cytologiepoli’ opnieuw een uitstrijkje van uw baarmoedermond, ter controle. Als dit uitstrijkje goed is komt u 12 maanden na de ingreep weer voor een controle-uitstrijkje. Is dit tweede uitstrijkje ook normaal, dan adviseren wij u nog een keer een uitstrijkje te laten maken bij uw eigen huisarts, 2 jaar na de ingreep. Als dit derde uitstrijkje ook normaal is, krijgt u pas weer een oproep via het bevolkingsonderzoek.