Home > Behandelingen > Plasklachten

Plasklachten

Behandeling in het kort

  • Behandeling bij verschillende plasklachten
  • Behandeling op maat
  • Verschillende behandelingen mogelijk om uw plasklachten te verhelpen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 43 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop behandeling

Als u last heeft van plasproblemen, zoals niet goed leegplassen, heel vaak plassen of urineverlies hoeft u de onaangename gevolgen niet zomaar te accepteren. Afhankelijk van de soort aandoening en de ernst ervan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Deze worden met u besproken tijdens het urologisch spreekuur. Het behandelteam adviseert u een behandeling op maat. De keuze van de behandeling hangt af van onder meer uw leeftijd, uw gezondheid en uw persoonlijke voorkeur. 


Behandeling

Als u een overactieve blaas (OAB) heeft, of niet goed kunt leegplassen, weet dan dat er meerdere behandelingsopties zijn. Het kan nodig zijn dat u een reeks van behandelingen moet uitproberen voordat u iets vindt dat werkt voor u. De behandelingen die in het Zaans Medisch Centrum worden uitgevoerd bij plasklachten zijn onder meer:

  • Leefstijltraining
    Hierbij kunt u denken aan: de invloed van BodyMassIndex (lengte / gewicht), vochtinname, dieet, stoelgang of bekkenbodemkracht op uw klachten. Binnen ons ziekenhuis zijn bekkenfysiotherapeuten werkzaam, die u hierbij kunnen helpen.
     
  • Medicijnen
    Uw arts kan u medicijnen voorschrijven om de symptomen van uw overactieve blaas onder controle te krijgen. Medicijnen voor een overactieve blaas richten zich op de spieren die bij de blaasfunctie betrokken zijn, of op het signaal dat uw blaas doorgeeft aan uw hersenen.
     
  • Injectie met botulinetoxine
    Het injecteren van botulinetoxine in de blaaswand kan uw gevoel van aandrang tot plassen verminderen doordat voorkomen wordt dat de zenuwen die de blaas controleren, 'communiceren' met de blaasspieren.
     
  • PTNS-behandeling
    PTNS is de afkorting van 'Posterior Tibial Nerve Stimulation' en is een behandeling waarbij de enkelzenuw wordt gestimuleerd met een heel dun soort acupunctuur naaldje, waarbij dan indirect de blaaszenuw wordt geactiveerd. De behandeling gebeurt op de polikliniek urologie. De behandeling duurt 30-45 minuten per keer. Na 12 behandelingen gaat de uroloog samen met u na of de behandeling helpt. Indien dit zo is, volgt een afbouwbehandeling.
     
  • Sacrale neuromodulatie (SNM-therapie)
    Als leefstijltraining en medicijnen niet werken voor u, praat dan met uw arts of sacrale neuromodulatie u misschien kan helpen bij het verminderen van uw plasklachten. Bij sacrale neurostimulatie worden zenuwen gestimuleerd door een geïmplanteerde neurostimulator. Door deze stimulatie worden zenuwsignalen beïnvloed, zodat het plasgedrag weer normaal wordt. Implantatie van de neurostimulator gebeurt na een testfase waarin wordt onderzocht of de behandeling werkt. Onder plaatselijke verdoving wordt een elektrode bij een zenuw geplaatst. Het uiteinde van de elektrode-draad wordt verbonden met een stimulatiekastje. Gemiddeld duurt de testfase drie weken. Een voordeel van de SNM-therapie is dat u deze kunt uitproberen via een proefbehandeling (proefstimulatie) om te kijken of de therapie bij u werkt. De definitieve elektrode wordt verbonden met een pacemaker die boven in de bil wordt geïmplanteerd.
     
  • Operatie
    Afhankelijk van de aard van uw blaascontroleproblemen kunnen de chirurgische opties variëren van een eenvoudige, poliklinische ingreep tot een operatie waarvoor een ziekenhuisopname nodig is.

Indien er geen andere behandelmogelijkheden zijn krijgt u advies en begeleiding over diverse incontinentiematerialen. Binnen ons ziekenhuis zijn gespecialiseerd continentieverpleegkundigen werkzaam. Zij kunnen u begeleiden en adviseren.

 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure