Home > Behandelingen > Prostatectomie volgens Millin (verwijderen van het verdikte prostaatgedeelte via de onderbuik)

Prostatectomie volgens Millin (verwijderen van het verdikte prostaatgedeelte via de onderbuik)

De behandeling in het kort

  • Operatie prostaatklier
  • Ruggenprik of volledige narcose
  • Opnameduur: 7 tot 10 dagen
  • Controle: na 6 weken

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 60 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft misschien last van een vergrootte prostaatklier. Hierdoor kan uw urine uw plasbuis niet meer gemakkelijk passeren en kunnen klachten als urineweginfecties en/of blaasfunctiestoornissen ontstaan. Een mogelijke behandeling hiervoor is om het verdikte prostaatgedeelte te verwijderen. Als uw prostaat zodanig groot is dat een operatie via uw plasbuis niet meer mogelijk is, voert onze uroloog de operatie via uw onderbuik uit.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling urologie. Onze uroloog doet een aantal onderzoeken. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Na het diagnosegesprek gaat u direct naar het Planbureau. Hier kijken we wanneer u ongeveer geopereerd kunt worden. Vervolgens komt u naar het pre-operatieve screening. Dit kan soms op dezelfde dag en anders maken we een nieuwe afspraak. Hier bespreken de verdoving met u. Als de dag van de opname bekend is, nemen we contact met u op.

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist vertellen. U moet tijdig voor de operatie met deze medicijnen stoppen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Otis; het wijder maken van de plasbuis’. Als u niet op tijd bent gestopt, moet de operatie moeten worden uitgesteld.

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie zal niet doorgaan als u niet nuchter bent.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de wachtkamer. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u een ruggenprik of een volledige verdoving krijgt. Na de operatie krijgt u in uw blaas een katheter (slangetje) om uw urine af te voeren en de blaas schoon te spoelen. Ook wordt er vaak een wonddrain (slangetje) in uw wond achterlaten, om overtollig wondvocht te laten aflopen. Voor de zekerheid wordt het weggehaalde prostaatweefsel microscopisch onderzocht op het pathologisch anatomisch laboratorium. Na afloop van operatie brengt onze verpleegkundige u naar de uitslaapkamer. Hier kunt u nog even bijkomen, voordat u terug gaat naar de afdeling.


Na de operatie

De katheter blijft meestal een paar dagen zitten om voor een goede urineafvoer te zorgen en om uw blaas te spoelen tot uw urine helder is. Daarna verwijderen we de katheter ‘s morgens en komt uw urineproductie na enkele uren op gang. Zorg ervoor dat u goed drinkt (minstens 1,5 liter). De wonddrain verwijderen we enkele dagen na de operatie en de hechtingen na 10 dagen.


Naar huis

In het algemeen kunt u na 7 à 10 dagen weer naar huis. Afhankelijk van uw lichamelijke conditie en uw thuissituatie is het belangrijk dat u van tevoren maatregelen treft voor uw vervoer naar huis en huishoudelijke ondersteuning als u alleen woont.
Onze verpleegkundige op de afdeling geeft u een folder met richtlijnen mee. In de folder ‘prostatectomie volgens Millin’ vindt u ook richtlijnen voor de eerste weken na de operatie. Neem deze richtlijnen in acht voor een snel herstel.


Nazorg

We maken een afsprak met u voor een controle op de polikliniek urologie. Meestal is dat na ongeveer zes weken. Als het resultaat van het onderzoek van het verwijderde weefsel bekend is voordat u het ziekenhuis verlaat, bespreken we de uitslag tijdens uw opname met u.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure