Home > Behandelingen > Verblijfkatheter, naar huis

Verblijfkatheter, naar huis

De behandeling in het kort

  • Poliklinische behandeling
  • De verblijfskatheter wordt ingebracht
  • U krijgt uitleg over thuisgebruik

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.

Verloop behandeling

U krijgt een verblijfkatheter. Een verblijfskatheter is een dun en soepel slangetje dat via uw plasbuis of buikwand in uw blaas blijft zitten, voor kortere of langere tijd. Als het katheter via uw buikwand wordt ingebracht, spreken we van een suprapubische verblijfskatheter (buikkatheter). Uw urine wordt via de blaaskatheter afgevoerd door een opvangzak of katheter ventiel.


Behandeling

Het verblijfskatheter brengen we bij u in op de polikliniek urologie. Onze uroloog of verpleegkundige vraagt u uw onderkleding uit te trekken. Vervolgens reinigt zij uw penis of schede met water. Ze spuit een licht verdovend glijmiddel in uw plasbuis en brengt het slangetje via uw plasbuis in uw blaas. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent.


Na de behandeling

Wanneer u een verblijfskatheter heeft, krijgt u bijna altijd een blaasontsteking. Als u daar geen klachten van heeft is het niet noodzakelijk dat u ervoor behandeld wordt. Een goede doorstroming van de urine is belangrijk. Het vermindert ook de kans op het ontstaan van gruis en stenen in de blaas. Probeer tenminste 1,5 - 2 liter per dag te drinken. Vermijdt problemen met de stoelgang door vezelrijk te eten.

Een verblijfkatheter moet geregeld gewisseld worden. Hoe lang de katheter kan blijven zitten is afhankelijk van het materiaal. Voor het wisselen van de katheter heeft u een afspraak meegekregen. Een verpleegkundige van de polikliniek urologie of uw huisarts (als u niet onder behandeling bent van de uroloog)  wisselt de katheter. Ook is het mogelijk dat de huisarts of een verpleegkundige van de Thuiszorg een katheter wisselt.


Naar huis

In onze folder ‘Met verblijfskatheter naar huis’ vindt u meer informatie over waar u thuis op moet letten en over het verwisselen van de verblijfskatheter.
Een instructievideo voor Qufora urine opvangzakken vindt u hier: www.medical4you.nl

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure