Het onderzoek in het kort
Als u contact hebt met dieren moet u vaak niezen en krijgt u last van klachten als jeuk in uw neus, een loopneus en benauwdheid met piepen. Uren later ontstaat er ook een allergische reactie in het slijmvlies van uw neus, het bindvlies van uw oog en rond uw luchtwegen. Dit vertaalt zich in chronische klachten van verstopte neus, continu geprikkelde rode ogen, en overgevoelige luchtwegen. Daarbij horen soms ook algemene klachten als futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en koortsachtig gevoel.
Het lijkt erop dat u allergisch bent voor dieren. In dat geval bent u allergisch voor de huidschilfers van dieren, en dus niet voor de haren zoals vaak wordt gedacht. Om dit vast te stellen voeren we een huidtest of en bloedonderzoek uit.
De doktersassistente vraagt u uw bovenkleding uit te trekken, uw broek mag u aanhouden.
Huidtest
Bij de huidtest brengt de doktersassistente op de binnenzijde van de onderarm een druppeltje aan, waarin de allergenen zijn opgelost. Hierna prikt ze met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in uw huid. De uitslag van deze test is na een kwartier bekend. Als er een rood bultje ontstaat op de plek waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief.
Bloedonderzoek (RAST test)
Bij de RAST test kijkt onze doktersassistente door middel van bloedonderzoek naar allergische (IgE) antistoffen. De uitslag van deze test is meestal pas na enige dagen tot weken bekend.
Huidtest: na een kwartier
Bloedtest: na enige dagen tot weken
Tips en hulpmiddelen vindt u in onze folder ‘Huisdierallergie’.