Het onderzoek in het kort
U heeft last van menstruatie stoornissen, bloedverlies tijdens en na de overgang, verklevingen in uw baarmoeder, kinderloosheid, herhaalde miskramen of vroeggeboorte. Ook als u een spiraaltje wilt opsporen en verwijderen, of sterilisatie overweegt, kunt u samen met uw arts voor een hysteroscopie kiezen. Uw arts kijkt dan naar de binnenkant van uw baarmoeder. Hysteroscopie is een kortdurend, eenvoudig onderzoek dat weinig ongemak met zich meebrengt.
Het onderzoek kan krampen van uw baarmoeder opwekken. Om deze pijn te verminderen krijgt u een recept voor 2 tabletten Naprosyne van 500 mg. Neem er één in op de avond voor het onderzoek en één ongeveer 2 uur voor het onderzoek.
Als u probeert zwanger te worden, voeren we het onderzoek in de eerste helft van de cyclus uit (vóór de eisprong), zodat we zeker weten dat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Vertel ons dit als u een afspraak maakt. Ook bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie is het beter om de hysteroscopie in de eerste week na de menstruatie te verrichten.
Normaal gesproken vindt het onderzoek op de polikliniek plaats en hoeft u niet nuchter te zijn. Dat wil zeggen dat u normaal mag ontbijten of lunchen voor de ingreep. U mag geen kauwgom eten tijdens het onderzoek.
Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier ontvangt onze verpleegkundige u. Zij legt u uit wat er gaat gebeuren en begeleidt u naar ons hysteroscopie spreekuur. De arts die op dat moment het spreekuur doet, voert het onderzoek uit. Soms is er ook een assistent bij. Verder is er altijd een verpleegkundige aanwezig om te assisteren. Uw partner of vertrouwenspersoon mag tijdens het onderzoek bij u blijven en op het scherm meekijken. Tijdens het onderzoek kunt u pijn voelen, die lijkt op menstruatiepijn. Het duurt echter maar 30 seconden, daarna trekt de pijn weer weg. Vaak neemt uw arts ook wat weefsel af voor onderzoek.
U krijgt na het onderzoek een afspraak bij uw eigen gynaecoloog. Meestal is deze afspraak 2 tot 3 weken na het onderzoek. Als er weefsel voor onderzoek is afgenomen, krijgt u dan van uw gynaecoloog te horen wat het resultaat ervan was.