Home > Onderzoeken > Mictiecystogram bij kinderen

Mictiecystogram bij kinderen

Het onderzoek in het kort

  • Foto's van de blaas
  • Onderzoek op de afdeling radiologie
  • Uitslag: via de kinderarts
  • Na het onderzoek: branderig gevoel tijdens het plassen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Toegangstijden
Eerste polibezoek 10 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.17

Verloop onderzoek

Uw kind krijgt een mictiecystogram. Een mictiecystogram is een onderzoek waarbij we foto’s maken van de blaas van uw kind, tijdens het vullen van de blaas en tijdens het plassen. Voor het vullen van de blaas brengen we tijdelijk via de plasbuis een katheter in de blaas van uw kind. Bij dit onderzoek maken we gebruik van röntgenstralen.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u met uw kind naar ons ziekenhuis. Hier worden u en uw kind ontvangen door een pedagogisch medewerker of een verpleegkundige. Zij vertelt wat er gaat gebeuren. Onze zaalarts brengt vervolgens de katheter in. Dit is vervelend voor uw kind. Onze pedagogisch medewerker kan uw kind afleiden of ontspanningsoefeningen doen. Hierna gaat u met uw kind naar de afdeling radiologie waar het onderzoek zal plaatsvinden. Tijdens het onderzoek ligt uw kind met ontbloot onderlichaam op een onderzoekstafel. Onze arts maakt foto’s van de blaas en de nieren van uw kind tijdens het vullen van de blaas en tijdens het plassen. U  kunt als ouder of verzorger tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. U krijgt ter bescherming een loodschort om omdat er röntgenstralen worden gebruikt. Als u (mogelijk) zwanger bent, is het raadzaam dit aan de medewerkers van de afdeling Radiologie te vertellen. De straling kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind.


Uitslag

De kinderarts die dit onderzoek heeft aangevraagd ontvangt de uitslag. De
medewerkers van de afdeling Radiologie mogen geen uitspraak doen over de uitslag. U krijgt
de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts via een poliklinische (bel)afspraak.


Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kan uw kind last hebben van pijn tijdens het plassen. Soms komt er ook wat bloed mee. Dit gaat vanzelf weer over. U kunt het branderige gevoel verzachten door
uw kind in een badje met lauw water te laten plassen. Het is belangrijk dat uw kind na het onderzoek extra drinkt. Neem contact op met uw arts als dit niet lukt.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure