Home > Onderzoeken > Vaatonderzoek op het vaatlaboratorium

Vaatonderzoek op het vaatlaboratorium

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek naar bloedstroom in de vaten
  • Duur onderzoek: ± 30 - 40 minuten
  • Verschillende onderzoeken
  • Uitslag krijgt u van de vaatchirurg

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 13 10
Toegangstijden
2 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 13 10
Zuid 0.12

Verloop onderzoek

U heeft een afspraak voor een vaatonderzoek. Met een vaatonderzoek verkrijgen we informatie over de bloedstroom in uw vaten (slagaders of aders). Dit onderzoek voeren we uit als u tijdens het lopen pijn in uw benen krijgt en er gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Dit wordt ook wel 'etalagebenen' genoemd. Deze methode van onderzoek kan ook bij mensen met spataders worden gebruikt.

Een Duplex onderzoek is een combinatie van geluidsgolven (Doppler) en echografie. Daarmee kan de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar gemaakt worden.
Een ander vaatonderzoek is de looptest: afhankelijk van uw conditie wordt ook deze test bij u uitgevoerd. Tijdens deze test geeft u aan wanneer en waar u pijn krijgt bij het lopen op een lopende band.


Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw lichaam goed uitgerust is voor het onderzoek. Zorg ervoor dat u tien minuten voor aanvang aanwezig bent, zodat uw lichaam even tot rust kan komen. Voor het onderzoek moet u uw schoenen, broek of rok uitdoen. Trek daarom gemakkelijk zittende kleding aan.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons vaatlaboratorium. Onze vaatlaborant(e) vraagt u om op de onderzoeksbank te gaan liggen. Op het vaatlaboratorium voeren we verschillende onderzoeken uit:

Het Doppleronderzoek
Bij een Doppleronderzoek luistert de vaatlaborant(e) met behulp van geluidsgolven naar uw bloedstroom. Dit gebeurt met een instrument, zo groot als een balpen en geleidende gel op uw huid. Als er een vernauwing in uw slagader aanwezig is, verandert het weerkaatste geluid. Het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk.

Het meten van de bloeddruk
Het tweede deel van het onderzoek bestaat uit het meten van uw bloeddruk. Hiervoor krijgt u een bloeddrukband om uw enkels en één om elke arm. Iedere band wordt afzonderlijk opgepompt en langzaam ontlucht. De drukmeting in uw benen kan even pijnlijk zijn. U heeft hier het minste last van als u ontspannen gaat liggen.

De looptest
Om te bepalen hoe snel klachten bij het lopen optreden voeren we soms een looptest uit. U loopt maximaal 300 meter op een lopende band. Dit gebeurt in een wandeltempo (3,2 km/uur op een helling van 10%). Het is belangrijk dat u tijdens het lopen direct aangeeft waar en wanneer u pijn voelt en of die pijn verandert. Hierna meet de vaatlaborant(e) nogmaals de bloeddruk aan uw beide enkels en armen en noteert de waarden.

Het Duplexonderzoek
Een Duplexonderzoek is een combinatie van geluidsgolven (Doppler) en echografie. Dit onderzoek wordt veel toegepast bij vernauwde halsslagaders.


Na het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan. We proberen uw afspraak bij de vaatchirurg zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Uw arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure