Home > Poliklinieken > Kinder Incontinentie Poli (KIP)

Kinder Incontinentie Poli (KIP)

De polikliniek in het kort

  • Voor kinderen met zindelijkheidsproblemen
  • Multidisciplinair team
  • Duur 1ste polibezoek: ± 1 uur
  • Het behandelplan wordt telefonisch met u besproken
Polikliniek
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.17
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Toegangstijden
Eerste polibezoek 56 werkdagen

Over de Kinder Incontinentie Poli 

Plasproblemen zoals ongewild urineverlies overdag of ‘s nachts, moeite met zindelijk worden, urineweginfecties of een afwijkend plaspatroon komen regelmatig voor bij kinderen. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar kunnen met deze problemen terecht bij ons multidisciplinair team van de Kinder Incontinentie Poli.

Kinderen kunnen de eekhoorn volgen en komen zo op de polikliniek. 

 

 

 

 

 


Voorbereiding

Voordat u op onze poli komt, vragen wij u om een vragenlijst en een plas- en drinkdagboek in te vullen en naar ons op te sturen. Het is belangrijk dat u dit heel goed bijhoudt en uiterlijk een week voor de afspraak naar ons opstuurt.


Diagnose

Eerste bezoek
Bij het eerste bezoek op de polikliniek staan er meerdere afspraken gepland. Uw kind en u maken in willekeurige volgorde kennis met de kinderarts, de urotherapeut en de kinderbekkenfysiotherapeut. Tijdens dit bezoek worden er een heleboel vragen aan u en uw kind gesteld. Dit om een duidelijk beeld te krijgen van wat er aan de hand kan zijn.

De urotherapeut neemt de ingevulde vragenlijst en het ingevulde plas- en drinkdagboek met u door. De kinderarts richt zich naast het gesprek op het lichamelijk onderzoek en de kinderbekkenfysiotherapeut onderzoekt vooral de motoriek.

Ook wordt er een flowmetrie gemaakt. Dit is een onderzoek, waarbij tijdens het plassen de hoeveelheid urine, de kracht van de urinestraal en de duur van het plassen wordt gemeten. Belangrijk voor dit onderzoek is dat uw kind met een gevulde blaas naar het ziekenhuis komt. Laat uw kind dus liever niet plassen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt. Aansluitend aan de flowmetrie wordt er met een echo apparaat gekeken of er nog plas achter blijft in de blaas.

Het eerste polikliniekbezoek duurt ongeveer één uur. Wij raden u aan eventuele broertjes of zusjes thuis te laten. U kunt als ouder(s) bij uw kind blijven.


Behandeling

Na afloop van het spreekuur vindt er overleg plaats, waarin de kinderarts, de urotherapeut en de kinderbekkenfysiotherapeut met elkaar bespreken wat hun bevindingen zijn. Aan de hand van deze bevindingen wordt een behandelplan opgesteld. Soms is aanvullend urineonderzoek of een echo nodig. In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Het behandelplan wordt telefonisch met u besproken.


Kinderincontinentieteam

Ons team bestaat uit 2 kinderartsen, 1 verpleegkundig specialist/urotherapeut, 1 urotherapeut en 2 kinderbekkenfysiotherapeuten. Ook is een kinderpsycholoog aan ons team verbonden, die op indicatie kan worden ingeschakeld.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2025 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure