PICS kan ervoor zorgen dat mensen zich minder goed voelen en moeite hebben met dagelijkse dingen. De klachten kunnen zijn:
Ook familieleden van IC-patiënten kunnen problemen krijgen. Dit heet PICS-Family (PICS-F). Zij kunnen zich bijvoorbeeld veel zorgen maken, zich verdrietig voelen of moeite hebben om voor hun familielid te zorgen.
Hulp na een IC-opname
In 2022 startte het Zaans Medisch Centrum (ZMC) een speciale nazorgpoli. Deze poli wordt geleid door intensivisten, intensive care verpleegkundigen en een medische psycholoog. Intensivist Stephanie Koster: “Het komt voor dat mensen na een IC opname langdurig klachten ervaren die niet direct gerelateerd worden aan een IC opname. Soms kunnen mensen zich niets meer herinneren van de opname of hebben lichamelijke klachten.” GZ-psycholoog Anne Huijsman-Blom: “Mede door COVID is er meer aandacht gekomen voor PICS. We begrijpen nu beter dat deze klachten vaak door de opname komen. En het goede nieuws is: we kunnen er iets aan doen.”
Wat doet de nazorgpoli?
De nazorg begint al tijdens het verblijf op de IC. Stephanie Koster: “We houden een dagboek bij waarin artsen, verpleegkundigen en familie opschrijven wat er met hun naaste gebeurd tijdens de IC opname. Ook kunnen ze er foto’s in plakken. Dit helpt patiënten bij de verwerking, omdat de meeste patiënten zich weinig tot niets kunnen herinneren.”
Drie maanden na ontslag van de IC worden patiënten uitgenodigd voor een gesprek op de nazorgpoli. Tijdens dit gesprek wordt de IC opname van de patiënt besproken. En er is ruimte om lichamelijke en/of psychische klachten te bespreken. Zo nodig krijgt men advies of wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut of psycholoog. Zo krijgen patiënten en hun familie de zorg die ze nodig hebben.
Wat gebeurt er tijdens het gesprek?
Stephanie Koster: “We beginnen altijd met een korte samenvatting: hoe lang heeft iemand op de IC gelegen, waarom, en wat is er precies gebeurd? Daarna bespreken we de vragenlijst die de patiënt en naaste van tevoren hebben ingevuld.” Anne Huijsman-Blom: “Patiënten hebben vaak behoefte om over hun ervaring te praten. Maar soms kloppen hun herinneringen niet helemaal. Wij helpen ze dan door het verhaal zo juist en compleet mogelijk te vertellen.”
Wat als mensen bang zijn om terug te komen?
Sommige patiënten houden nare herinneringen over aan hun IC-opname en zijn bang om ooit weer op de IC te belanden. Anne Huijsman-Blom: “Soms denken mensen dat de IC een enge plek is. Maar als ze terugkomen en het met eigen ogen zien, valt het vaak mee. Dat helpt bij het verwerken van de opname. Veel mensen zien er tegenop om terug te komen voor een gesprek. Sommige mensen zijn zo aangeslagen door hun opname dat ze niet meer naar het ziekenhuis willen. Dat is jammer, want een gesprek kan juist helpen."
Wat kunt u doen?
Denkt u dat u klachten heeft die mogelijk komen door een opname op de IC? Ga dan naar uw huisarts of neem contact op met het ziekenhuis waar u heeft gelegen.
Dat is belangrijk, want we kunnen echt iets doen aan de klachten!
Op de foto van links naar rechts:
Jenny Betjes – ICU verpleegkundige
Stephanie Koster – Intensivist
Ada de Boer – ICU verpleegkundige
Emmy Rijnsburger – Intensivist
Anne Huijsman – Blom – GZ-psycholoog