Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur terug. Om 03:00 uur wordt de klok een uur teruggezet naar 02:00 uur. Voor veel mensen betekent dit een uurtje langer slapen, maar de overgang naar de wintertijd kan ook invloed hebben op je biologische klok. Je ritme aanpassen aan de nieuwe tijd is niet voor iedereen even makkelijk. Gelukkig zijn er een paar stappen die je kunt nemen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Ons Slaap Waak expertisecentrum geeft tips voor een gezonde overgang naar de wintertijd:
Pas je bedtijd aan
Begin een paar dagen van tevoren met het verschuiven van je bedtijd. Ga elke avond vijftien minuten later naar bed, zodat je lichaam langzaam went aan de nieuwe tijd.
Zorg voor voldoende (dag)licht
Daglicht helpt je biologische klok te reguleren. Probeer elke dag minimaal een halfuur buiten te zijn, zelfs in de herfst en winter. Dit kan helpen om je energieniveau stabiel te houden en slaperigheid overdag te verminderen.
Blijf bewegen
Beweging helpt je lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe tijd. Een wandeling na het avondeten of een lichte oefening in de avond kan bijdragen aan een betere nachtrust.
Verzet de klokken meteen
Verzet alle klokken zodra de wintertijd ingaat en pas direct je dagelijkse routine aan. Dit helpt om je lichaam snel aan de nieuwe tijden te laten wennen.
Overweeg een powernap
Heb je overdag moeite om wakker te blijven? Een korte powernap van maximaal 20 minuten kan helpen zonder je nachtrust te verstoren.
Extra ondersteuning
Voor sommige mensen kan de overgang naar de wintertijd extra uitdagend zijn, vooral als je gevoelig bent voor stemmingswisselingen of vermoeidheid. In dat geval kan een daglichtlamp of een lichtwekker ondersteuning bieden.
Heb je last van aanhoudende slaapproblemen of merk je dat de tijdswisseling invloed heeft op je welzijn? Je kunt hiervoor terecht bij ons Slaap Waak expertisecentrum.