Home > Behandelingen > Mictie-observatie op verpleegafdeling urologie

Mictie-observatie op verpleegafdeling urologie

De behandeling in het kort

  • Mogelijk verwijderen blaaskatheter
  • Opname: 1 of 2 dagen
  • Kunt u zonder katheter plassen, dan mag u zonder naar huis

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 60 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft een blaaskatheter. Misschien kan deze katheter verwijderd worden. Bij een mictie-observatie bekijkt onze verpleegkundige of u weer kunt plassen zonder katheter en of uw blaas zich goed genoeg leegt.


Voorbereiding

U heeft een blaaskatheter. Samen met uw uroloog heeft u besloten dit te laten verwijderen. Tien dagen voor de opname levert u een urinekweek in. Hoe u een urinekweek aanlevert leest u in de folder.
Breng het potje met uw urine en het formulier vóór 10.30 uur naar het laboratorium van ons ziekenhuis of naar de polikliniek Saendelft. Als dit niet direct lukt, kunt u uw urine eventueel korte tijd in uw koelkast bewaren.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de patiëntenkamer. Hier wordt de katheter verwijderd. U krijgt een kan water zodat u extra kunt drinken. Op een speciale lijst (vochtbalans) noteert u wat u drinkt en hoeveel u plast. Mannen plassen in een urinaal, vrouwen op de steek. Elke keer als u geplast heeft, kijken we met een echoapparaat (bladderscan) of u uw blaas goed heeft leeggeplast.

Als er teveel urine in uw blaas achterblijft kunt u in overleg met uw uroloog weer een katheter krijgen. Soms wordt er eenmalig gekatheteriseerd. U blijft dan een nacht in het ziekenhuis. De volgende dag herhalen we de behandeling dan nog een keer. Als aan het einde van de dag blijkt dat het u niet lukt om uw blaas goed leeg te plassen, krijgt u een katheter voor langere tijd.

Meestal blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.


Naar huis

Als het lukt om zonder katheter goed te plassen, mag u zonder katheter naar huis. U krijgt dan een recept mee voor medicatie. Als het niet lukt om uw blaas goed leeg te plassen, krijgt u weer een katheter. Vraag aan uw verpleegkundige welke medicijnen u moet blijven gebruiken en met welke u mag stoppen.


Nazorg

U krijgt een afspraak voor het spreekuur van de verpleegkundig specialist mee. In de folder ‘Nazorginformatie Mictieobservatie’ vindt u een aantal leefregels. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure