Over de mammapoli
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli. Dit kan zijn omdat u iets bemerkt heeft aan de borst (mamma) of omdat bij het bevolkingsonderzoek borstkanker een afwijking is gevonden die nader onderzoek vereist. Veelal blijkt de afwijking goedaardig, maar soms is er sprake van een kwaadaardige aandoening; we spreken dan van borstkanker.
Onze mammapoli maakt deel uit van het Oncologisch Dagcentrum. Dit is een gespecialiseerd samenwerkingsverband voor patiënten met kanker van ziekenhuizen in Zaandam, Purmerend en Hoorn samen met het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC. Dankzij gebundelde specialistische kennis en uitstekende voorzieningen zorgen we ervoor dat u dichtbij huis optimale zorg krijgt.
Bereikbaarheid
Telefonische spreekuurtijden mammapoli:
-
Maandag & donderdag van 13.00 tot 13.30 uur
-
Dinsdag, woensdag & vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur
-
Telefoon: 075 650 74 45
Bij problemen kunt u buiten kantoortijden, ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de spoedeisende hulp.
Mannen met borstkanker
Borstkanker komt ook bij mannen voor. Informatie die specifiek over borstkanker bij mannen gaat is soms lastig te vinden, omdat veel van de informatie over borstkanker gericht is op vrouwen. Mannen met borstkanker vinden meer informatie op de website mannenmetborstkanker.nl.
Onderzoek
Uw huisarts heeft u doorverwezen voor een ééndags-afspraak op de mammapoli. Het vaste team op de mammapoli bestaat uit twee oncologisch chirurgen (gespecialiseerde mammachirurg), een verpleegkundig specialist en mammacare verpleegkundigen. Op de afgesproken tijd komt u naar ons ziekenhuis. Hier ontvangt onze verpleegkundig specialist u. De verpleegkundig specialist vertelt u hoe de dag eruit ziet, bespreekt uw klachten, uw medische voorgeschiedenis en medicatiegebruik en doet lichamelijk onderzoek. De verpleegkundig specialist is samen met de mammacare verpleegkundige het vaste aanspreekpunt. Met problemen of vragen tijdens of na uw behandeling kunt u altijd snel bij hun terecht.
Aansluitend aan de mammapoli wordt op de afdeling radiologie direct een mammogram en een echografie van uw borst(en) en eventueel oksel(s) gemaakt. Vervolgens heeft u een afspraak met onze gespecialiseerde mammachirurg en/of arts assistent. Tijdens deze afspraak bespreken wij alle gegevens en uitslagen van de onderzoeken met u. Als er geen verontrustende afwijkingen zijn geconstateerd, is verdere controle meestal niet nodig.
Als er op het mammogram en/of echografie wel een afwijking zichtbaar is, voert onze radioloog nog dezelfde middag (afhankelijk van medicatiegebruik) een zogenaamde biopsie uit. Hierbij neemt de radioloog een klein stukje weefsel uit de afwijking. Dit biopt wordt in het laboratorium verder bewerkt en onder de microscoop onderzocht.
Uitslag
Als er een biopt bij u is afgenomen, krijgt u binnen 2-3 werkdagen een poliklinische afspraak met onze chirurg of verpleegkundig specialist. Tijdens deze afspraak wordt de uitkomst van het onderzoek met u besproken. Indien nodig wordt ook het vervolgbeleid of behandelplan besproken.
Nazorg
Als u de diagnose borstkanker krijgt, komt er waarschijnlijk veel op u af. Tijdens de behandeling kunt u te maken krijgen met gevoelens van onzekerheid, angst of somberheid. U kunt problemen ervaren in beperking van uw functioneren of terugkeer naar uw werk. Mocht u daar behoefte aan hebben dan bieden wij u diverse mogelijkheden om u hierin te ondersteunen. Tijdens de behandeling nemen we ook herhaaldelijk de lastmeter af om eventuele problemen op tijd te kunnen signaleren. Binnen ons ziekenhuis is een psychosociaal team aanwezig, die zo nodig samen met u inventariseert hoe zij u het beste kunnen ondersteunen.
Veel mensen merken dat hun conditie vermindert als gevolg van de behandelingen rondom de borstkanker. Oncofit is een oplossing om dit op verantwoorde wijze weer op te bouwen door middel van een individueel trainingsprogramma, opgesteld door een oncologisch geschoolde fysiotherapeut.