Nieuws & Actualiteiten
- Angst en trauma bij kinderen voorkomen
- 5 tips van de kinderarts (ForYou Magazine)
Het specialisme in het kort
De kindergeneeskunde houdt zich bezig met de zorg voor uw kind, vanaf de geboorte tot en met de puberteit. Zowel de geestelijke als de lichamelijke groei en ontwikkeling van uw kind staan hierbij centraal. We proberen gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat we ze waar mogelijk kunnen voorkomen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, maar worden in eerste instantie niet gezien omdat het kind gezond lijkt. Het is daarom belangrijk dat uw kind aan het begin van zijn leven regelmatig wordt onderzocht om eventuele aandoeningen snel op te sporen. Kinderen kunnen de specht volgen om op de kinderafdeling te komen.
Kindergeneeskunde is een heel breed vak. Veel medische specialisaties zijn niet alleen van toepassing op volwassen patiënten maar ook op kinderen. Onze kinderarts moet dus ook van vele markten thuis zijn. Daarom hebben onze kinderartsen wel vaak een zogenaamde subspecialisatie, een klein gebied binnen de kindergeneeskunde waarin zij gespecialiseerd zijn. Ook werken onze kinderartsen binnen ons ziekenhuis samen met andere medische specialisten, zoals onze chirurgen. Er is ook externe samenwerking met kinderartsen uit regionale ziekenhuizen en academische ziekenhuizen.
Omdat uw kind vaak niet zelf in staat is om te zeggen wat het probleem is, stellen we veel vragen aan u. We vragen u te vertellen wat u is opgevallen; is uw kind er anders uit gaan zien, of zich anders gaan gedragen? Op basis daarvan en natuurlijk op basis van lichamelijk onderzoek van uw kind kan onze kinderarts dan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.
Ons ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er zowel specialisten als arts-assistenten, co-assistenten en nurse practitioners betrokken zijn bij de behandeling van uw kind. Zij werken onder verantwoordelijkheid en supervisie van onze specialist. Een arts-assistent is een volledig bevoegde arts, die in opleiding is tot specialist (AIO) of werkzaam is als basisarts (ANIO). De co-assistent is een student in opleiding tot arts. Nurse practitioners zijn gediplomeerde verpleegkundigen die bevoegd zijn om een deel van de medische behandeling uit te voeren.
Tijdens de opname van uw kind spreekt u onze arts-assistent (zaalarts) dagelijks als hij zijn ‘ronde’ doet. Onze specialist heeft dagelijks overleg met onze arts-assistent over de onderzoeken en behandeling van uw kind.
Op onze kind- en jongerenafdeling staat de zorg voor uw kind centraal. Binnen deze zorg proberen wij uw kind zoveel mogelijk als onderdeel van uw gezin te zien. Daarom is het belangrijk dat uw kind zo snel en zoveel mogelijk zijn normale leefpatroon kan hervinden, of wordt geholpen zijn leefpatroon aan te passen aan zijn veranderingen in de gezondheid. We proberen zo veel mogelijk met u en uw kind samen te werken.
Het ZMC zet zich actief in om angst en trauma bij kinderen tijdens medische behandelingen te voorkomen. Dit begint met een persoonlijke benadering: contact maken, uitleg geven, luisteren naar angsten en het kind vertrouwen bieden. Praktische oplossingen, zoals het gebruik van een speciale behandelruimte en lokale pijnstilling dragen bij aan een comfortabele ervaring. Afleiding, zoals VR-brillen of bellenblazen, helpt kinderen hun focus te verleggen, waardoor stress en angst worden verminderd. Deze aanpak maakt een merkbaar verschil in het welzijn van kinderen tijdens hun ziekenhuisbezoek.
Wil je jouw kind goed voorbereiden op een medische behandeling? Bekijk onze video met handige tips voor ouders. Er is ook een speciale video speciaal voor kinderen.
Van elk kind houden we digitaal een zorgdossier bij. Onze verpleegkundigen en de artsen vullen hier alles in over uw kind. De afspraken, maar ook over hoe het gaat. Dit zorgdossier is digitaal en u kunt het inkijken. Overleg dit met onze verpleegkundige.